Stabilitatea este un concept cheie în orice tip de investiție, inclusiv în investițiile pe piața imobiliară. În domeniul imobiliar, stabilitatea se referă la capacitatea pieței de a se menține într-o manieră constantă, fără variații mari sau schimbări bruște în trend.
Această stabilitate este foarte importantă pentru investitori, deoarece le permite să-și planifice investițiile pe termen lung și să prevadă evoluția pieței. O piață stabilă îi asigură pe investitorii în imobiliare că nu vor fi afectați de fluctuații neprevăzute. Prin comparație, o investiție în criptomonede de exemplu nu oferă aceeași stabilitate: investitorii nu știu niciodată la ce să se aștepte de pe o zi pe alta.
În continuare, vom examina evoluția pieței imobiliare europene și românești. De asemenea, vom analiza nevoia crescândă de spații locuibile, corecțiile pieței imobiliare și modul în care cei care fac investiții în imobiliare pot profita de această situație.
Europa și nevoia crescândă de spațiu: oportunități pe piața imobiliară
În Europa, nevoia de spațiu este în creștere, atât pentru locuințe, cât și pentru spații comerciale ori industriale. Această tendință poate fi explicată prin creșterea demografică accelerată din ultimele decenii și dezvoltarea economică fără precedent în regiune. Acest trend poate fi observat nu doar în 2-3 “țări-locomotivă” ale Europei, ci în majoritatea statelor. Piața imobiliară europeană oferă astfel oportunități foarte bune pentru investitorii care doresc să profite de această nevoie crescândă de spațiu.
Nevoia crescândă de spațiu pentru locuințe și afaceri este un trend care se va menține în viitorul apropiat. De fapt, mulți specialiști sunt de părere că vom ajunge într-o criză a locuințelor (criză ce există deja în Statele Unite ale Americii): va fi atât de multă cerere de spații locuibile de închiriat, încât piața nu va face față să ofere, așa încât chiriile în Uniunea Europeană vor deveni extrem de scumpe. Practic, chiriașii vor ajunge să liciteze: cine oferă mai mult, acela va putea închiria o locuință calitativă. Ar fi bine să aveți unul sau mai multe apartamente de închiriat în acest context, nu-i așa?
Iată cum arată creșterea în Uniunea Europeană a prețului locuințelor (linia albastră) și a prețului chiriilor (linia galbenă):
Linia roșie reprezintă evoluția salariului mediu în Uniunea Europeană.
Din acest grafic, reiese că ne putem aștepta în viitor la creșteri ale prețurilor de achiziție pentru proprietăți, dar și la creșteri ale costurilor chiriilor. În orice caz, vedem că stabilitatea pieței imobiliare europene este de necontestat.
Situația din România este destul de similară, însă aceasta oferă avantaje pe care piața vest-europeană nu le oferă. Aflați în continuare de ce merită să investiți într-un apartament Buy to Rent în România!
Evoluția pieței imobiliare din România
România este una dintre țările din Europa care a experimentat o creștere constantă a pieței imobiliare în ultimii ani. În prezent, piața imobiliară din România se caracterizează printr-o ofertă diversificată de proprietăți, atât în zonele urbane, cât și în zonele rurale.
De asemenea, piața imobiliară din România se bucură de un interes mereu în creștere din partea investitorilor străini, care sunt atrași de potențialul de expansiune al acestei piețe și de prețurile de achiziție mai mici chiar și de 10 ori față de alte țări. Un studiu al Deloitte arată că în România este cel mai ușor să faci o achiziție imobiliară din toată Europa: un apartament costă cam cât 7 salarii medii brute din țările vestice. Deocamdată.
În ultimii 10 ani, piața imobiliară din România a experimentat o creștere constantă, atât în ceea ce privește prețurile, cât și în ceea ce privește volumul tranzacțiilor. Această evoluție pozitivă a fost determinată de o serie de factori, printre care se numără: creșterea economiei românești, dezvoltarea infrastructurii, accesul facil la finanțare și îmbunătățirea calității vieții în România.
Iată cum arată indicele pieței imobiliare la nivelul întregii țări:
Vedem așadar că, în ultimii 10 ani, prețul imobiliarelor a fost mereu în creștere. Stabilitatea pieței imobiliare românești este certă și este un mare atu pentru investitorii care știu să o folosească în avantajul lor.
Stabilitatea pieței imobiliare: un atu pentru investitori
Stabilitatea pieței imobiliare poate aduce numeroase avantaje investitorilor. Principalele beneficii ale acestei stabilități sunt:
- Prețuri constante sau în creștere. Stabilitatea pieței imobiliare înseamnă că prețurile proprietăților imobiliare sunt relativ constante sau în creștere lină și nu fluctuează brusc, ceea ce poate fi încurajant pentru investitori.
- Posibilități de investiție pe termen lung. Stabilitatea pieței imobiliare permite investitorilor să investească pe termen lung, ceea ce le oferă oportunitatea de a obține un randament sigur în viitor.
- Investiții mai sigure. Stabilitatea pieței imobiliare oferă investitorilor siguranța că investiția lor va fi protejată împotriva fluctuațiilor pieței sau a altor factori externi.
- Creșterea valorii proprietății. Stabilitatea pieței imobiliare permite creșterea valorii proprietății pe termen lung, ceea ce poate aduce un randament important pentru investitor.
- Posibilitatea de a închiria proprietatea. Stabilitatea pieței imobiliare și cererea crescândă oferă investitorilor posibilitatea de a închiria proprietatea, ceea ce poate aduce un venit suplimentar pe termen lung.
Există riscul de corecții pe piața imobiliară? Da, desigur. Însă de fapt acesta nu este un risc propriu-zis. Explicăm în continuare ce înseamnă!
Corecțiile pieței imobiliare: un fenomen normal
Deși stabilitatea pieței imobiliare poate fi un atu pentru investitori, acest lucru nu înseamnă că nu pot exista corecții sau fluctuații în prețurile proprietăților imobiliare. Corecțiile sunt un fenomen normal în orice piață, inclusiv pe piața imobiliară.
Cu toate acestea, corecțiile în piața imobiliară sunt de cele mai multe ori mai puțin impactante și mai predictibile decât fluctuațiile din alte piețe, ceea ce înseamnă că investitorii pot să ia măsuri pentru a se proteja împotriva acestora. De exemplu, investitorii își pot diversifica portofoliul de investiții sau pot alege să investească în proprietăți de calitate superioară pentru a se asigura că investiția lor este protejată în cazul unei corecții.
Corecțiile sunt adesea cauzate de factori interni sau externi precum schimbările economice, crizele financiare (reale sau doar vorbite în mass-media), variațiile în oferta și cererea de proprietăți sau alte evenimente cu impact asupra pieței. De exemplu, băncile pot face temporar ca accesul la credite să fie mai dificil. Ca rezultat, cererea de apartamente scade, iar prețul lor suferă o așa-numită corecție.
Un alt exemplu de corecție a fost pandemia, momentul în care oamenii nu știau în ce direcție merge situația internațională:
Pentru aproximativ 6 luni, observăm o scădere a prețului imobiliarelor, fapt care însă s-a redresat rapid.
Corecțiile pe piața imobiliară se învârt în jurul valorii de 10% din prețul ante-corecție. Tendința fiind în continuare de creștere, este doar o chestiune de timp până când prețul imobiliarelor va ajunge în punctul inițial și îl va depăși. Ce înseamnă o astfel de corecție pentru investitori? Oportunitatea de a-și completa portofoliul cu proprietăți la un preț și mai bun!
Investiții în imobiliare București – Property Concept
Așadar, care este cel mai bun moment pentru a face o investiție imobiliară în România? Astăzi. Acum. Mâine deja veți cumpăra mai scump. Suntem la dispoziția dumneavoastră atunci când căutați apartamente și garsoniere pentru investiție în București. Contactați-ne oricând!